Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Ministria e Kulturës,  më  17 nëntor shpalli thirrjen për Projekt-Propozime, 2015 në Art&Kulturë, e cila u mbyll në datë 9 janar 2015.  Kolegjiumi i Ministrisë së Kulturës mori në shqyrtim rreth 300 projekt-propozime në Art&kulturë, nga të cilat përzgjodhi  82 projekte fituese. Në këtë thirrje për vitin 2015 është parë një interes në rritje i aplikantëve me propozime, ide dhe projekte  të subjekteve, organizatave, apo shoqatave kulturore.

Kolegjiumi , i konsultuar  me ekspertë të  vlerësimit të politikave dhe strategjisë kulturore, vlerësoi fituese projekt-propozimet  që përputhen me  kriteret  e shpallura në udhëzuesin që shoqëroi thirrjen për projekt-propozime, projektet që shprehin: Ide novatore,  qëndrueshmëri dhe vazhdimësi, garantojnë cilësi dhe profesionalizëm në realizim, mundësi për rritjen profesionale të artistit,  sjellin zhvillim dhe gjallërim të skenës artistike e kulturore në Shqipëri, dëshmojnë respektimin e të drejtës së autorit –veçojmë  edukimin përmes artit dhe kulturës, krijimtarinë artistike  dhe përkrahjen e të rinjve – duke filluar nga potenciali i tyre krijues e deri tek punësimi i tyre, rritjen e audiencave, shtrirjen gjeografike dhe kohore, si dhe aftësia për të thithur fonde nga burime të tjera.
Projektet e përzgjedhura do të mbështeten në mënyrë të pjesshme nga Ministria e Kulturës.

Njoftojmë se subjektet, projektet e të cilëve janë përzgjedhur për mbështetje financiare nga Ministria e Kulturës, do të kontaktohen brenda 10 ditëve për të vazhduar me hapat e mëtejshëm.
Lista e plotë e projekteve të përzgjedhura, në rend alfabetik, është si më poshtë vijon:

TITULLI I PROJEKTIT GJINIA/FORMA E SHPREHJES SUBJEKTI
4x4x4m2 (Kufizimi si liri) Teatër/ Dramaturgji/Shfaqje alternative Stefan Çapaliku
“Albamono” Teatër/Festival ndërkombëtar i monodramës Dhimitër Orgocka
Albania Dance Meeting Festival Kërcim/ Festival ndërkombëtar i dancit kontemporan Shoqata “Durrës Beauty”
“Arritën……ilirët” Teatër/Laborator eksperimental Genti Bejko / Albartist
“Art House” Art/Krijimtari/Edukim/Arti si eksperiencë dhe kërkim gjuhësor Adrian Paci
Artkontakt festival Art pamor/Festival artit bashkëkohor Art kontakt
Bunkerët e Shqipërisë Botim/Kërkim/Hulumtim Qendra Art Kulturë Integrim
Kritika dhe publicistika reaksionare Botim/Kritikë Agron Gjekmarkaj
Çmimet Kult Çmime /Art&kulturë Akademia Kult
Dea Open Air Film/Festival ndërkombëtar Multimedia Studio
Different Trains Festival Muzikë/Festival i muzikës së dhomës Different Trains
“Dikush që do të kujdeset për mua” Franc Mc Guinnes Teatër/Laborator eksperimental Esmeralda Stafa
“Dita zë fill” Film/Prodhim artistik, film me metrazh të gjatë Gentian Koçi
Doku TIFF Film/ Festivali ndërkombëtar i filmit dokumentar Albanian Art Institute
“Edhe unë mundem” Edukim/ Laborator teatror/Riaftësim me fëmijë me aftësi të kufizuara Emiljano Palali
Europa Kreative dhe industria audiovizuale, një input i ripër Shqipërinë Zgjerim audiencash/Zhvillim aftësive artistiko-kulturore/Zhvillim i industrisë audio-vizuale Instituti Adriapol
Ekspozitë me riprodhime të artefakteve
të muzeut të Durrësit për persona
me aftësi të veçanta shqisore
(të verbër)
Art figurativ/Riaftësim/Ekspozitë New Politics
Festival ndërkombëtar i akuarelit Arte pamore/Festival/Zhvillim audiencash Shoqata kulturore Vizart
“AniFest ROZAFA 2014” Shkodër Filmi animuar/Edukim Shoqata Anifest
“Flauti magjik” Muzikë/Festival/Zhvillim audiencash me shkollat e mesme Klarineristët shqiptarë dhe improvizimi muzikor
“Butrint 2000” Teatër/ Festivali 13-të ndërkombëtar i teatrit Qendra Kombëtare e Teatrit Mesdhetar, Tiranë
Festivali i 53-të mbarëkombëtar i këngës për fëmijë Shkodër 2015 Muzikë/Festival për fëmijë Shoqata Shpirti Artistik i Shkodrës
Art- Im- Pulse Film/Festivali i filmit ballkanik dhe artit kulinar Art- Im- Pulse
Familja Durrazzo Dokumentar/ Histori Matilda Terpollari
Festivali i letërsisësë re ballkanike Letërsi/Autorë të rinj/Debat ballkanik Shtëpia botuese “Saras”
Festivali i veprave të ndaluara Edukim/Memoria kulturore tek të rinjtë Qendra URA
Festivali Multikulturor Art&Kulturë&Trashëgimi Njerëz dhe Ide
Festivali ndërkombëtar i filmit për të drejtat e njeriut në Shqipëri Filmi/Edukim me konceptet e të drejtave të njeriut/ Art vizual OraFilm Marubi
Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë II Letërsi/Debat/Lexime Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë- Jonila Godole
Festivali Ndërkombëtar Operistik “Marie Kraja” Arti lirik operistik Shoqata “Kulturë – Media – Art”
Giffoni Shqipëria Film Festival Festival Mediavision
“Gjashtë personazhe kërkojnë autor” Teatër/Laborator eksperimental Teatri Shëtitës
“Historia e Çamërisë së Epirit” Studim/Histori Kristo Frashëri
“Historia e Penelopës” Teatër/shfaqje Taulanda Jupi
Informal Mind, edicioni 2 Art kontemporan/Muzikë/Art vizual M.A.M
International festival “Jazz in Albania” Muzikë jazz/Festival Shoqata “Syri blu”
Javët e dizajnit në Tiranë 2015 Art pamor Universiteti Polis
Kaba 2.0 festival Muzikë,branding Albania Rek Remont Kapital
Kadare: bibliografi – vëllimi II Letërsi/Bibliografi Lili Sula, Jorina Kryeziu
Karnavalet e Shkodrës 2015 Arti i rrugës/ Traditë Venice Art
Këngë e nënës Muzikë/Koncert recital Kastriot Tusha
Klasat Kreative Edukim artistik/ Zhvillim audiencash Qendra Revision
Klubi i kritikës shqip Kritikë Fondacioni Mapo
Koloni e teatrit alternativ Teatri alternativ, zgjerimi i veprimit Shoqata Europiane e Teatrit Bashkëkohor Shqiptar A.T.K
Koncert premierë i kuintetit të Universitetit të Arteve me vepra që luhen për herë të parë në Shqipëri Muzikë/Koncert Vojsava Manaj
Koncert Simfonik Pianistik me Orkestrën Simfonike të Radio Televizionit Shqiptar Muzikë klasike/Koncert simfonik Redi Llupa
Koncerte muzike dhome nën moton “Wunderkind – fëmija gjeni” Muzikë dhome/Koncerte Endri Nini
“Kostandin”, bazuar në romanin e njohur “Kush e solli Doruntinën” nga Ismail Kadare Teatër/Shfaqje artistike Laert Vasili
Kulinaria është art Dokumentar/Traditë Ahmet Dursun dhe Rajmonda Nelku
Letërsia shqipe e diasporës, 1944 – 1990 (Historiografi V. I, Antologji V.II) Letërsi/Historiografi Leka Ndoja
“Mall për vendlindjen” Muzikë/Koncert recital Justina Aliaj
Mbështetje për seksionin art dhe kulturë të revistës “Europa” Revistë/Botime Instituti Shqiptar i Studimeve Ndërkombëtare
Mjeshtra të pikturës shqiptare – fillimi i viteve 1900 Botim/Katalog arti Xhoan Guga
“Muza rome 2” Muzikë/Trashëgimi/Traditë Integrimi i romëve të veriut
“Muzeu i memories” Muze virtual/Arti ndaluar Instituti Shqiptar i Studimeve Politike
Netët e muzikës klasike Muzikë klasike/Biennale Haig Zacharian, Florian Vlashi
“Oda e hapur” Letërsi/ Televizion Mimoza Hysa
“Orët” Krijimtari / Operetë Fondacioni Pelod
Organizimi i festivalit letrar për të rinj “Tiranë 2015” (Edicioni I) Letërsi/Festival “Toena”
Panairi i XVIII i librit “Tirana 2015” Letërsi/Botime/Promovime Shoqata e botuesve shqiptarë
“Pianodrom” Muzikë/Festival ndërkombëtar pianistik Aelfio
Pesë këngët e Shekspirit Teatër/Shfaqje alternative Demaj/ Nikolla
Poeteka Letërsi/Festival/Botime/Rezidencë/Revistë Shoqata Poeteka
Polifonia e Feltartit në telajo Art pamor/Traditë Mimi Memiaj
Postromanticizmi në literaturën e kontrabasit dhe vlerat interpretative Muzikë/Koncert recital Dritan Gani
Prof. Francesco Altimari: Arbëreshët: Një urë në / për kulturën kombetare” Letërsi/Studim Shtëpia botuese dhe studio letrare Naimi
Festivali i librit dhe i arteve (Pranverë 2015) Art&Kulturë&Letërsi Shoqëria e librit shqip
Revista “JugART” Revistë/Botime Blerim Kore
Revista kulturore “Symbol” Revistë/Botime Orjela Stafasani
Revolta e Spaçit Letërsi/Botim Bedri Blloshmi
Rritje kapacitetesh për “Unlimited” Organizata artit gjithpërfshirës. Rritje kapacitetesh/ Shkrim projektesh/ Ekspertiza EU Fondacioni “Rruga me pisha”
Rroku në shkollë Edukim /Muzikë bashkëkohore/ Audienca të reja Eduard Dashi
Sabat 2015, “Punëtori mbi mjeshtërinë e shkrimit në prozë dhe poezi” Letërsi/Edukim Luljeta Leshanaku
“Shqiptarët” Gazetari/ Publicistikë/ Antropologji kulturore Ben Andoni
Simfonia nr.1, “Shfaqu Zot!”, për bariton, kor dhe orkestër simfonike me katër kohë Muzikë simfonike/Krijimtari David Tukiçi
Street Art Albania Arti i rrugës Artsmedia
“Teatralitura” Botim/ Arti skenik Romeo Kodra
Teatri në edukim, “Imagjinatë e rrugëtim” Edukim/ Teatri në edukim Qendra e Hulumtimit Progresiv
TullaTv Media kulturore online Qendra KulturoreTulla
Turneu veror i talenteve të reja Turneu veror i talenteve të reja Fondacioni Dritan Hoxha
Vox Baroque Festivali i Muzikës së Vjetër Qendra Vox Baroque
Zëri i një kitare të thyer Muzikë/Riaftësim/Sensibilizim Volart Production

 

Shënim i datës 30.12.2015

Njoftojmë se subjektet e mëposhtme, projektet e të cilëve u përzgjodhën fitues  për mbështetje financiare nga Ministria e Kulturës nuk shfrytëzuan fondet e thirrjes për projekte në Art&Kulturë për vitin 2015.

1-4x4x4m2 (Kufizimi si liri)- Stefan Ҫapaliku
2-“Arritën……ilirët”- Gent Bejko
3-Europa Kreative dhe industria audiovizuale, një input i ri për Shqipërinë- Instituti Adriapol
4-Festivali i letërsisë së re ballkanike- Shtëpia Botuese “Saras”
5-Festivali i veprave të ndaluara- Qendra Ura
6-“Historia e Penelopës”- Taulanda Jupi
7-Kaba 2.0 festival- Rek Remont Kapital
8-“Orët”- Fondacioni Pelod
9-“Oda e hapur”- Mimoza Hysa
10-Rritje kapacitetesh për “Unlimited”- Fondacioni “Rruga me pisha”
11-TullaTV ( Media kulturore online)- Qendra Kulturore Tulla
12-Rroku në shkollë- Eduard Dashi
13-Mbështetje për seksionin art dhe kulturë të revistës “Europa”-Instituti Shqiptar i Studimeve Ndërkombëta{:}