Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Me rastin e përfundimit nga QKIPK, Tiranë të “Inventarizimit të Fototekës Private Sotiri, Korçë”, në Muzeun e Arsimit “ABC”, Korçë, do të prezantohet ekspozita fotografike: ‘Kristaq Sotiri, artisti i muzës shqiptare’.

Projekti “Inventarizimi i Fototekës Private Sotir Korçë” u ideua nga Instituti Shqiptar i Shkencave (AIS), i cili bëri përpjekjet për ngritje fondi dhe thirrjes iu përgjigj një grup pasardhësish të familjeve të nderuara shqiptare në emigracion në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. QKIPK mundëson ruajtjen, evidentimin, regjistrimin dhe promovimin e kësaj pasurie të rëndësishme të trashëgimisë kulturore shqiptare. Imazhet e negativëve fotografik të kësaj pasurie, janë dëshmi e qytetarisë, traditës, qytetërimit dhe modelit të familjes dhe shoqërisë së trevës së Korçës në fillim shekullin XX. Tashmë kjo pasuri është e dokumentuar në sistemin dixhital me të dhënat identifikuese fizike dhe teknike, që mundësojnë studimin dhe promovimin, por edhe plotësimin e kërkesave të qytetarëve.

Fototeka Sotiri, Korcë përmbledh trashëgiminë e negativëve fotografik në xham dhe filma, të cilat janë ruajtur nga trashëgimija e fotografit Kristaq Sotiri dhe objekte të fotostudios së tij. Kjo fototekë trashëgohet nga pasardhësit në përkujdesjen e mbesës së Kristaqit, Kristina Pecani, e cila ndjek traditën familjare të dashurisë dhe përkujdesjes së vlerave kulturore në qytetin e Korçës.

Fototeka Sotiri, Korçë ka gjithsej 12 mijë negativë në xham, aparate fotografikë, orendi me vlera historike dhe muzeale që lidhen me personazhet e fotografuar nga Kristaq Sotiri, regjistra me emra qytetarësh korçarë dhe të huaj, etj. Këto materiale me vlerë do të jenë objekt i ekspozitës Sotiri që do të hapet në Korçë. Ruhet dhe një fond me foto të stampuara nga vetë fotografi artist ndër vite, të ndara në zhanre të vecantë sipas tematikës. Vlerës së dokumenteve historike iu shtohen edhe letërkëmbime, revista dhe gazeta shqiptare dhe shkrime për artin.

Kristaq Sotiri (1883-1970) është mjeshtër i portretit dhe peisazhit. Lindi në Mborje dhe në Korçë kreu shkollën fillore e më pas punoi në një studio fotografike ku fitoi njohuritë e para. Në vitin 1901 emigroi në SHBA, ku punoi në një studio në Los Anxheles. U kthye në Korçë, në vitin 1922 dhe hapi më 1923-shin një studio fotografike, ku punoi vetëm me dritën natyrore. Mori pjesë në Ekspozitën e Artizanatit Shqiptar, në Tiranë (1931) dhe në Bari të Italisë (1936), ku u vlerësua me medalje. Për mjeshtërinë artistike është nga bashkëkohës, si Odhise Paskali, Vangjush Mio, etj.

Ekspozita do të prezantohet në Muzeun e Arsimit “ABC”- Korçë, më 29 prill, ora 11.30.{:}