Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

[metaslider id=5391]

Pas 25 vjetësh, Termat Romake  të shekullit të parë të erës sonë në Durrës,  rikthehen në monument të vizitueshëm për turistë dhe publikun e gjerë.  Ky monument i rëndësishëm i qytetit, i shtohet lashtësisë së Durrësit, si vlerë e turizmit kulturor, si destinacion i  vizitueshëm  nga çdo turist dhe vendas. Projekti u bë i mundur në kuadër të bashkëpunimit dhe një marrëveshjeje ndërmjet DRKK- Durrës, Universitetit Lumiere Lyon2 në Francë,  Institutit të Arkeologjisë, Bashkisë së Durrësit.

Një ndihmesë të vyer në këtë bashkëpunim kanë dhënë edhe nxënësit e projektit “Miku i Monumentit”, të cilët u përfshinë në projekt. Ky monument i restauruar dhe me kontributin e nxënësve të shkollës “Marie Kaçulini” pritet të rrisë ndjeshëm tërheqjen e turistëve vendas dhe të huaj për Durrësin, qytetin e pasur në trashëgimi kulturore dhe arkeologjike.

Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro e cila pasi pa nga afër punën e bërë vlerësoi se Monumenti Antik,dëshmi e historisë, është një nga format e promovimit të trashëgimisë sonë kulturore e cila ndikon edhe në rritjen e turizmit në vend. Ajo u shpreh mes të tjerash se : “Është një nga qëndrat më të rëndësishme të Durrësit.  Jemi vetëm në fillim të punës me kryetarin, sepse me kryetarin e ardhshëm prapë do të vazhdojmë t’i ndjekim, zoti Dako nuk do të na lëshojë, sepse është në interes të Durrësit për ti përfshirë monumentet e kulturës në itinerarin turistik dhe në interes të të gjithë trashëgimisë kulturore dhe të gjithë shqiptarëve që këto monumente, jo vetëm të mbrohen e të pasurohen, por edhe të promovohen për turistët dhe për vizitorët vendas”.

Për kryetarin e Bashkisë së Durrësit, z.  Vangjush Dako historia dhe trashëgimia kulturore zënë një vend të rëndësishëm në projektet e tij:  “Moto jonë është që të mbrojmë të gjitha sitet e trashëgimisë kulturore, por nga ana tjetër dhe t’i vëmë në dispozicion të vizitorëve të cilët do të vijnë çdo vit e më shumë në Durrës”

 

Projekti për pastrimin e monumentit antik tashmë ka dy vite që ka nisur dhe është bashkëpunimi i Ministrisë së Kulturës me Bashkinë e Durrësit.{:}