Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Në ArtZone42 Gallery, Athinë do të hapet ekspozita e artistit Ilirian Shima,  me punime në mermer, dru, qeramikë dhe metal.

Skulptura e tij Ilirian Shima ka  treguar përherë jetën dhe njeriun. Magjia shpaloset përmes formave të tyre të thjeshta, të cilat gjenerojnë emocionet më të forta. Kurba është dominante , e cila i referohet trupit të  njeriut , duke rrëfyer mes abstraktes dhe konkretes, duke paraqitur respektivisht konceptet e femrës dhe mashkullit. Veprat e tij, shumë erotike, janë punuar në gur, mermer, dru dhe bronz. Skulptirat e artistit Shima theksojnë dhe  nxjerrin në pah pjesët e trupit të njeriut me delikatesë ekstreme, duke sugjeruar bashkimin psiqik, ndjenjat, pasionet dhe mendimet më të thella, shndërruar në rrëfime të prekshme.

Ilirian Shima është një njohës shumë i mirë i materialeve klasike të skulpturës dhe kryesisht punon në formë ciklesh në mermer, dru, gur e bronz. Skulpturat e tij, kryesisht në dimensione modeste, janë­ të realizuara mjeshtërisht në teknika tradicionale si derdhja apo gdhendja.

Në fushën e realizimeve të dekoracioneve për porositësit e veçantë të vilave luksoze të Athinës dhe të ishujve grekë, emri i Ilirjan Shimës ka disa vjet që kërkohet të jetë i pranishëm në mjediset e tyre. Skulptori Shima në krijimtarinë e tij ka realizuar oxhakë dekorativë, tavolina, lavamanë e pasqyra me gdhendje arti, ku spikat intuita artistike e zgjidhjeve kompozicionale dhe mbi të gjitha magjia e një talenti të veçantë. Elemente të thjeshtë dekorativë si gjethe ulliri, gjethe akanthi, gjethe hardhije dhe vile rrushi, bëhen pjesë e rëndësishme e këtyre orendive që tashmë marrin dimensione të tjera estetike, duke i kthyer ato në vepra të vërteta arti dekorativ.

Ilirian Shima lindi  në vitin 1964 në Tiranë, dhe që nga viti 1991 jeton dhe punon në Greqi. Ai u diplomua nga Akademinë e Arteve  në Tiranë. Nga viti 1991 e tutje ai ka marrë pjesë në ekspozita të shumta në grup dhe ka realizuar tetë ekspozita vetjake  ( “Olga Georgantea gallery ‘- 1991,’ Space Art: Tenny ‘- Pjesëmarrja e nderit 2001’ Qendra Ekspozita HELEXPO ” – 2002 ‘Gallery Aenaon’ – 2004 ‘Gallery Titanium’ – 2006, ‘Gallery Vourkariani – Kea 2007’ Gallery një dhomë – 2008, Galeria Kombëtare, Tiranë – 2014).

Ai ka krijuar edhe projekte publike të cilat kanë marrë çmime.

Ekspozita e tij e fundit në Tiranë “Farajon” u realizua në GKA, në datat 29 maj – 30 qershor 2014 me punime në mermer, dru, qeramikë dhe metal.

Info: http://www.artzone42.gr/az42gr/

13 maj 2016 , ArtZone42 Gallery, Athinë{:}