Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Referuar “Deklaratës së përbashkët për Bashkëpunim dhe Partneritet Strategjik ndërmjet Qeverisë së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë” nënshkruar në Prizren më datë 11 janar 2014, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministria e Kulturës së Republikës së Shqipërisë, bien dakord për Kalendarin e Përbashkët Kulturor Vjetor si dhe bashkërendimin e aktiviteteve kulturore. Ky kalendar hartohet bazuar në dakordësinë paraprake të Ministrave të Kulturës, për aktivitetet që realizohen për vitin 2019.

ART APLIKATIV

1. Galeria Kombëtare e Artit, GKA:
Ekspozitë e artistit kosovar Sokol Beqiri “As Mik as Armik”, Tiranë;

2. Galeria e Artit të Kosovës, GAK:
Galeria Kombëtare e Kosovës- Ekspozite e artistit Driant Zeneli, Prishtinë;

3.Galeria e Ministrisë së Kulturës, QAFA:
Ekspozitë pikture “E tashmja e njerëzve të tashëm” me punimet e tre artistëve nga Shqipëria ,Prishtinë .

ARTI SKENIK
1. Teatri Kombëtar i Operas Baletit dhe Ansamblit Popullor, TKOBAP:
a) Koncert Crescendo Musicale, koncert i korit dhe orkestrës me dirigjentin kosovar Rafet Rudi, Tiranë;
b) Koncerti “Lidhja e Prizrenit” e Ansamblit Popullor, Prizren;

2. Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”, TKEKS:
Shfaqja “Kreolët e Ballkanit” autor dhe regjisor Enver Petrovci jepet në qytete të ndryshme në Shqipëri dhe Kosovë;

3. Zyra e Administrimit dhe Koordinimit të Parkut Arkeologjik (ZAKPA) Butrint:
Edicioni i 17-të i Festivalit të Teatrove “Butrint Summer Festival”, pjesëmarrje e shfaqjes nga Kosova, Butrint.

BIBLIOTEKA

1.Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” dhe Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë:
a) Java e Bibliotekës në Kosovë, Edicioni 17, Prishtinë;
b) 120 Vjetori i lindjes së Lasgush Poradecit, ekspozitë dhe konferencë shkencore, Prishtinë dhe Tiranë.

FILMI

1. Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit, AQSHF:
Cikli “JETA PAS ENVERIT”, program i kuruar filmash në “Kino Lumbardhi”, Prizren. (Në bashkëpunim me Fondacionin Lumbardhi dhe Komunës së Prizrenit do të shfaqen programe filmash dhe filma të animuar për publikun Prizrenas).

2. Qendra Kombëtare e Kinematografisë dhe Qendra Kinematografike e Kosovës
a) Pjesëmarrje të përbashkët në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Berlin, Gjermani;
b) Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Cannes, Francë;
c) Pjesëmarrje në Balkan Film Market, Tiranë;
d) Premiera të filmave të financuar nga Qendrat e Filmit Shqipëri dhe Kosovë.

AKTIVITETE PËR FËMIJË DHE TË RINJ

1. Qendra Kombëtare Kulturore e Fëmijëve, Tiranë:
a) Festivali Ndërkombëtar i Teatrit të Kukullave Tiranë, me pjesëmarrjen e trupës profesioniste të Teatrit të Dodona Prishtinë, Tiranë;
b) Festivali 53 i Këngës për Fëmijë organizuar nga Qendrës Kombëtare Kulturës për Fëmijë, QKKF, të ftuar dhe interpretues nga Kosova, Tiranë;
c) Pjesëmarrje e Ansamblit të Valleve të Fëmijëve të Qendrës sonë në Festivalin Ndërkombëtar për Fëmijë “Ylberi i Prishtinës”, Prishtinë;
d) Shfaqe e Teatrit të Kukullave për fëmijët e qytetit të Prishtinës, Prishtinë;
e) Festat e Nëntorit. Me pjesëmarrjen e Ansamblit të valleve të Qendrës Kulturore të Fëmijëve Prishtinë, Tiranë.

TRASHËGIMIA KULTURORE

1. Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare, Korçë dhe DRTK, Prizren:
a) Vizitë dhe njohja me praktikën e punës në Drejtorinë Rajonale të Kulturës Kombëtare, Korçë dhe Qendrës së Trashëgimisë Kulturore në Prizren;
b) Shkëmbim i njohurive, eksperiencave në punë, vizitë të objekteve të trashëgimisë kulturore dhe vendosje e ekspozitave:
c) ”Ekspozite me grafika te objekteve Monument Kulture te qarkut te Korçës”, Prizren;
d) “Tipologjia e objekteve kulturore”, Korçë.

2. Agjencia e Shërbimit Arkeologjik (ASHA) dhe Instituti Arkeologjik i Kosovës:
Konferencë “Arkeologjia e shpëtimit dhe promovimi i vlerave të trashëgimisë kulturore” .

3. Muzeu Historik Kombëtarë Tiranë:
Ekspozita “Rrugëtim – Ismail Qemali ndër vite” në hapësirat e Muzeut të Kosovës, Prishtinë.

4.Muzeu Kombëtar “Gjethi”:
Ekspozitë fotografike “Kosovarë të persekutuar gjatë regjimit komunist”, Prishtinë dhe Tiranë.

5. Qendra Kombëtare e Veprimtarive Folklorike:
a) Pjesëmarrje e Ansamblit nga Gjilani në Festivalin Folklorik Popullor të Shoqatave Kulturore në Kavajë;
b) Pjesëmarrje e Ansamblit nga Kosova në Festivalin Folklorik Tipologjik Kombëtar të Valles Popullore Burimore në Lushnje;
c) Pjesëmarrje e Ansamblit nga Kosova në Festivalin Folklorik Tipologjik Kombëtar i Iso-Polifonisë në Vlorë.

6. Zyra e Administrimit, Koordinimit të Parkut Arkeologjik, Butrint:
Panairi i Artizanëve të Kosovës, Butrint.

SHËNIM I 20 VJETORIT TË LUFTËS SË KOSOVËS

1. Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare, (DRKK) Shkodër:
Ekspozitë e fotografit Sulejman Dida, gazetar nga Kukësi “Eksodi ‘99 – nga eksodi i kosovareve ne vitet 1998- 1999”, Kukës.

2. Teatri Kombëtar i Operës Baletit dhe Ansamblit Popullor dhe Ansambli SHOTA:
Dita përkujtimore e 20 vjetorit të eksodit të madh të shqiptarëve të Kosovës, Kukës

3. Aktivitetet e operatorëve të pavarur të mbështetur nga Ministria e Kulturës, Tiranë :
a) Shkëlzen Berisha/Unë jam vetë gruaja ime /shfaqje teatrale, Tiranë dhe Prishtinë;
b) Dren Abazi & Synphonix Orchestra / Koncert, Kalaja e Shkodrës, Amfiteatri i Durrësit dhe Pazari i Korçës;
c) Rona Nishliu & Qendra ACT for SOCIETY Koncert, promovimi i albumit të dytë “Mindil”, Tiranë, Prishtinë, Shkup;
d) Klevis Gjergji /Koncertet e Prillit, Tiranë, Shkodër, Kosovë;
e) Lekë Gjeloshi/Ekspozita personale në STACION, Prishtinë;
f) Shoqata “Artistët Interpretë” Interational Albania Brass Festival, Amfiteatri i Tiranës.{:}