Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Fituesi i bursës për rezidencën letrare “POETEKA – Tirana in Between” gjatë muajit korrik-gusht 2016 është autori malazez ILIJA DJUROVIĆ.

Në vitin 2014 Ilija Djurović botoi në Mal të Zi librin e tij të parë me tregime, titulluar “Oni të tako Divno Rade u velikim ljubavnim romanima” (eng. “They Do It So Beautifully in the Great Love Novels”). Ky libër u prit mjaft mirë nga lexuesit dhe u vlerësua nga kritikët. Suksesi i këtyre prozave është dëshmuar në lexime të shumta publike si dhe në festivale letrare. Pas botimit të librit e tij të parë Ilija Djurović ka shkruar drama, një libër me poezi si dhe ka në dorë një tjetër libër me proza të shkurtra.

Gjatë vitit 2016, tregimi i tij “Pet udovica” (The Five Widows), i përkthyer në anglisht nga Will Firth, u botua në antologjinë prestigjoze amerikane “Best Euroepan Fiction”.

Para publikimit të librave ky autor ishte bërë i njohur për publikun në Mal të Zi dhe në vendet e tjera të ish-Jugosllavisë përmes krijimtarisë së publikuar në revista të ndryshme letrare brenda dhe jashtë vendit të tij. Kjo falë edhe faktit se ai ishte dy vjet me radhë fitues për tregimin në konkursin letrar “Deti i fjalëve” (Barcelonë, 2010 dhe 2011).

Që prej vitit 2014 Ilija Djurović punon si editor, përkthyes dhe designer për shtëpinë botuese “Žuta kornjača” (Mali i Zi). Ai shkruan komente, shënime dhe opinione për disa revista dhe gazeta të përditshme, të tilla si “LUD Literatura”, “Air Beletrina” (Sloveni), “Vijesti” (Mal i Zi), “Beton” (Serbi), “H-Alter” (Kroaci) etj. Ka përkthyer një libër të Thomas Bernhard. Që nga viti 2013 jeton në Berlin, Gjermani.

Residence letrare “POETEKA – Tirana in Between” e zhvillon aktivitetin e saj prej katër vitesh, mbështetjur ngarrjeti europian për letërsinë dhe librat – TRADUKI dhe Ministria e Kulturës e Republikës së Shqipërisë.{:}