Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit

Mirela Kumbaro: Pse firmosa rrjetin europian të letërsisë

Shqipëria bëhet pjesë e “TRADUKI”-t, rrjetit europian të Letërsisë. Ministrja e Kulturës, zonja Mirela Kumbaro, dje nënshkroi marrëveshjen. Kështu, ajo rrëfen në një intervistë për “Shqiptarja.com” sesi marrëveshja e nënshkru...

Syri Tufina: Si mbijetoi dinastia e sahatçinjve të Tiranës

Në sirtarin e parë të komosë, atje ku shumica e shqiptarëve mbanin sendet me vlerë, prindërit e mi ruanin ndër të tjera edhe një kuti të vogël. E lindur në epokën e sapunit “Lux”, ajo kuti ishte si një magji më vete. Mes 100 yçkl...

Kinomekaniku Theodhor Ziu, ‘korrieri’ i filmit shqiptar

Për vite me radhë ai ishte, me shumë gjasë, korrieri më i rëndësishëm kulturor në Tiranë. Ishte 14 vjeç, kur mori biçikletën, bobinën e filmit në çantë dhe nisi të përshkonte rrugën nga Kinema “17 Nëntori” te “Partizani”....

Nermin Ahmeti, “shpirti” i Shkollës së Baletit

Kur ishte e vogël, ajo ishte “shpirti i vogël i babës”, sot është “shpirti i baletit” dhe gjithë jetën i mbeti emri: Zysh Piti. Nuk ka balerinë shqiptarë, që nuk e njohin atë, sa e dashur aq edhe e rreptë, mësuesja e sa e sa brez...

Irena Asqeriu, “enciklopedia” e Arkivit të Filmit

Ajo është një enciklopedi lëvizëse. Nëse doni të dini diçka mbi historinë e filmit shqiptar, ajo mund t’ju thotë gjithçka. E diplomuar për frëngjisht, e specializuar në Paris për arkivistikë, Irena Asqeriu i është kushtuar plot pa...

Eri Grazhdani, një piktor në lëkurë

Prindërit kishin të tjera plane për të. Një lloj arti mendonin edhe ata, por që lidhej me kulinarinë. Eri Grazhdani kapërceu çdo lloj pritshmërie. Nuk u bë kuzhinier, por tatuist. Do të përballej me qefmbetjen e prindërve, me rrudhjebuz...